tisdag 30 januari 2018

Fisksoppa med saffran och skaldjur

Jag har varit sugen på fisksoppa med saffran länge nu! Så när jag satte veckans meny igår så var den självskriven. Utgick från mitt vanliga recept och gjorde det mer viktväktarvänligt. Det är så jag gör den mesta av maten. Som en klok kvinna sa i viktväktargruppen på facebook, ät mat du kan tänka dig att äta resten av livet. Det satte lite huvudet på spiken. Vi strävar efter att skapa nya matvanor som i alla fall jag kan tänka mig att leva med. Mat ska smaka gott! Annars får det vara enligt mig. 

Viktorias fisksoppa med saffran
6 portioner, rejäla

1/2 färsk fänkål
1 gul lök
1-2 palsternackor
3 morötter
400 gr potatis, skalad
1 msk flytande margarin eller olja
3 dl vitt matlagningsvin
10 dl vatten
4 fiskbuljongtärningar
2,5 dl kaffegrädde, 10% fett
ca 300-400 gr lax i tärningar
ca 500-600 gr vit fisk, tex torsk och sej i tärningar
1 kuvert saffran, 0,5 gr
musslor och räkor till servering

Skala och finhacka alla grönsaker. Fräs dem i en stor kastrull i några minuter så de börjar bli lite mjuka. Häll på vatten, vin och buljong. Lägg på ett lock och låt de koka upp. Sänk sen värmen och låt det småputtra under lock på medelvärme i ca 30-40 minuter. Mixa soppan slät och tillsätt sen fisk och saffran. Rör om försiktigt och stäng av värmen. Låt soppan stå med locket på i ca 5 min, tills fisken blivit varm. Servera soppa med musslor och räkor.

1 portion är 5 sp


Kycklingfärsbiffar med citron och vitlök

Vi har en liten frys men är duktiga på att köpa framförallt kyckling med kort datum och frysa in. Men vi är inte lika duktiga på att plocka fram och tillaga det. Men igår plockade jag fram ett paket med kycklingfärs. Den är inte 0 sp, som vanlig bröstfile, men sp-snål ändå. 
Jag serverade biffarna med ugnsrostade rotfrukter, palsternacka, morötter, rödbetor, sötpotatis och rödlök. Så där blev det även en liten kylskåpsrensning. Himla skönt! Och väldigt gott! Såsen är gjord på avrunnen lättyoghurt och kryddad med persillade och salt. 



Kycklingfärsbiffar, 4 port

500 gr kycklingfärs
Skalet från 1 citron
1 vitlöksklyfta, pressad
1-2 tsk persillade






Blanda ihop till en smet. Klicka ut 8 biffar i en stekpanna och stek på medelvärme tills dem är klar. 




3 sp för 2 biffar.

måndag 29 januari 2018

Linscurry

Sen Viktväktarna lanserade flex har vi ändrat matvanorna här hemma, vegetariskt äts det mer av. Jag har även börjat jobba mer oregelbundet, vilket kräver mer planering. Så jag gjorde en laddning med matlådor så det alltid finns redo om jag inte hinner eller orkar fixa matlåda.




6 port
3 vitlöksklyftor

1 gul lök
3-4 morötter
1 zucchini
1 msk olja
2-3 tsk röd currypasta
3 dl röda linser 
1 burk passerade tomater
1 burk kokosmjölk, lätt
5 dl vatten
Grönsaksbuljong
Salt 



Riv/hacka grönsakerna. Fräs dem i olja tillsammans med currypastan. Var försiktigt så den inte bränns. 
Häll på resten av ingredienserna. Låt det koka upp och småputtra i 30-40 min, tills linserna är färdiga. Rör i botten då och då så det inte bränns fast. 
Smaka av med mera kryddor.


4 sp/port