måndag 16 oktober 2017

Fläskytterfile i sötsur sås

Hittade ett recept i viktväktarappen som lät så gott! Som vanligt kan jag inte följa recept utan gjorde min egna twist. Det blev en mustig höstgryta som passar bra till matlåda.

4 portioner
700 gr fläskytterfile
2 röda paprikor
250 gr färska champinjoner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk passerade tomater
3 dl vatten
2 dl rött matlagningsvin
1 msk smör- och rapsolja
1 köttbuljongtärning
1 tsk paprikapulver
0,5-1 tsk chiliflakes



Tärna köttet, paprikan och svampen. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i 1 tsk smör. Lägg sen i en gryta. Bryn sen grönsakerna i 2 tsk smör. Lägg över i grytan. Häll på resten av ingredienserna, se till att vätskan täcker köttet.
Koka upp och låt det sen puttra på medelvärme i ca 1 timme. Red av med 1 msk maizena om du vill ha lite tjockare sås. Servera med jasminris och en sallad.


Sp-värdet för gryta är 4. Lägg till sp för riset. Jag tog 1 dl = 3 sp.

söndag 15 oktober 2017

Ugnsrostad pumpasoppa

Nu är hösten här på riktigt! Och med den blir man sugen på höstens alla godsaker, som tex pumpa. Ikväll svängde jag ihop en ugnsrostad soppa med butternut-pumpa, morötter och gul lök. Dessa har 0 sp, vilket gör att man kan lägga lite SP på goda smaksättningar.

4 portioner
1 medelstor butternut-pumpa
2 morötter
2-3 gula lökar
2 msk rapsolja
1 msk honung
1 grönsaksbuljongtärning
7 dl vatten
2,5 dl matlagningsgrädde, 4% fett



Sätt ugnen på 225 grader. Skala och dela pumpa, morötter och lök i mindre bitar. Blanda olja och honung och häll på grönsakerna, blanda om och salta med tex flingsalt och dra några drag med pepparkvarnen. Lägg på en plåt och rosta i ugnen tills de blivit mjuka och fått lite färg, ca 30-40 min. 
Lägg grönsakerna i en kastrull och häll på 7 dl vatten och buljongtärningen. Koka upp och mixa soppan slät. Häll i grädden och smaka av med salt och peppar. 



Varje portion är 4 sp