måndag 7 augusti 2017

Tabbouleh med falafel och myntayoghurt

En av mina favoriträtter är tabbouleh och falafel! Så det fick bli gårdagens middag. Tabboulehen passar även bra till tex grillad kyckling eller bara som den är. Himla fräscht och gott!





Tabbouleh 4 port
400-500 gr bladpersilja (en rejäl knippa)
3-5 tomater
1 rödlök
1,5-2 citroner
1/2 dl olivolja
1/2 dl finmald bulgur, okokt
salt
peppar

Börja med att skölja och ta bort stjälkarna på persiljan. Finhacka den sen och lägg i en stor skål.
Finhacka sen tomaterna, utan kärnorna, och rödlöken.
Blanda ner bulguren, pressad citron och olja. Salta och peppra. Smaka av ifall du vill ha mer citron.
Låt den stå och dra sig i minst 20 min, så sväller bulguren av vätskan i salladen.

Falafel med mynta yoghurt 4 port
1 burk kokta kikärtor
2 msk vetemjöl
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3/4-1 dl finhackad bladpersilja
1,5 tsk spiskummin
salt
peppar

2 dl grekisk yoghurt, 2% fett
10-12 myntablad
0,5-1 msk pressad citron
salt
peppar

Grovhacka löken och skala vitlöken. Skölj kikärtorna noga och lägg i en bunke tillsammans med löken och vitlöken. Tillsätt persilja, spiskummin, salt och peppar.
Mixa allt med en stavmixer och rör ner vetemjölet.
Låt det stå och svälla ca 5-10 min.
Rör under tiden ihop yoghurtsåsen. Hacka myntan och blanda med yoghurten och smaka av med citron, salt och peppar.
Forma bollar av falafelsmeten och lägg på en plåt och tillaga i ugnen, 200 grader i ca 10-15 min.
Det går också bra att tillaga i air fryer, 190 grader i ca 10 min. Jag la dom på ett bakplåtspapper för att det inte skulle fastna i gallret.

Salladen är 5sp och falafel och yoghurt är 4 sp


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar